高考英语《阅读理解》专项练习及答案解析

上传人:Al****81 文档编号:137209 上传时间:2020-05-06 格式:DOC 页数:37 大小:180.50KB
下载 相关 举报
高考英语《阅读理解》专项练习及答案解析_第1页
第1页 / 共37页
高考英语《阅读理解》专项练习及答案解析_第2页
第2页 / 共37页
高考英语《阅读理解》专项练习及答案解析_第3页
第3页 / 共37页
亲,该文档总共37页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高考高考英语英语阅读理解阅读理解专项练习专项练习 一、一、 After being born at the end of 1932,Mr Cameron Senior suffered a lot with both legs shortened below the knee and his feet twisted.He went under numerous operations to ease his pain,and eventually both limbs(下肢) had to be cut off.But despite his disability and later losi

2、ng the sight in one eye,Mr Cameron Senior still gained a successful career as a stockbroker(股票经 纪人) After moving to England from Scotland as a child,he married Mary and the couple raised four children at the family home in Peasemore,Berks. In an interview with The Daily Telegraph two years ago,the T

3、ory leader described the experience of growing up with a father with a disability.He told how once they were on holiday in Cornwall, he overheard someone rudely saying:“That guys wearing funny boots.” Mr Cameron(英国前任 首相卡梅伦) said he thought to himself,“Thats odd,no one ever says that.” In an ITV inte

4、rview before the general election,Mr Cameron said of his father,“Hes an amazingly brave man because he was born with no heelsquite a disability.But the glass with him was half-full,normally with something alcoholic,I think I got my sense of optimism from him.” Mr Cameron also appeared with his paren

5、ts at an event and said that they understood his idea for “A Big Society” “They showed me how a big society could work every day I was growing up,” he said,“I know what are my responsibilities.” Mr Cameron Seniors disability is not thought to have played any part in his death aged 77.Friends said he

6、 was “so proud” to see his son become Prime Minister in May,and had visited 10 Downing Street and Chequers.However,the familys various holiday plans meant that he did not get to meet his latest granddaughter Florence,who was delivered to the PMs wife Samantha last month. 语篇解读 本文主要介绍了英国前任首相卡梅伦的父亲,一位身

7、有残疾却凭着坚韧毅力 取得非凡成就的股票经纪人。 1What is the passage mainly about? AThe life and character of Mr Cameron Senior. BA huge hero figure in the eyes of son. CThe newly elected Prime Minister. DA disabled father and his career. 【答案】B 【解析】主旨大意题。文章前面讲述的是老卡梅伦的出生、职业、婚姻等内容,均是为文章下文作铺 垫的,目的在于说明儿子眼中的父亲是一个什么样的人。故选 B。 2I

8、n the text,the underlined part “the Tory leader” in Paragraph 3 refers to “ ” AMr Cameron Senior BThe Daily Telegraph Ca leader in the government DFormer Prime Minister David Cameron 【答案】D 【解析】词义猜测题。根据文章内容可知,本文介绍的是英国前首相卡梅伦的父亲,因此此处的“保 守党领袖”指的应是戴维卡梅伦。故选 D。 3When Mr Cameron heard the rude words, . Ahe

9、exploded with anger all of a sudden Bhe thought the man was too foolish Che was shocked and unable to understand Dhe expected it a long time ago 【答案】C 【解析】细节理解题。根据第三段最后一句中的“Thats odd,no one ever says that.”可知,当 Mr Cameron 听到这句粗鲁的话时,感到很奇怪,因为以前从来没有人这么说过。故选 C。 4According to Mr Cameron,“A Big Society” m

10、eans “ ” Apeople take up their duties in the society Bthere are numbers of families in the society Cmuch freedom will be offered to the people Dmany events will take place in the future 【答案】A 【解析】推理判断题。根据最后一段中 Mr Cameron 的话“They showed me how a big society could work every day I was growing up,he sa

11、id,I know what are my responsibilities.”可知, 在成长过程中他深深地理解了 a big society 的含义,认为在这个社会中,每个人都应该承担自己的责任。 故选 A。 5From the last paragraph we can know that . AFlorence was adopted by the PMs wife Bthe disability caused Mr Cameron Senior death CMr Cameron Senior lived in 10 Downing Street DMr Cameron Senior

12、took a pride in having such a son 【答案】D 【解析】细节理解题。由最后一段中的“Friends said he was so proud to see his son become Prime Minister in May”可知,卡梅伦的父亲因儿子成为首相而感到自豪。故选 D。 二、二、 Enrique Iglesias is a most successful singer! Born in 1975 in Madrid,Spain,Enrique is the child of the famous singer Julio Iglesias.Enri

13、ques mother is a journalist.His parents divorced in 1978.Although Enrique lived with his mother,she sent him to live with his father because of concerns about her sons safety.Enrique wanted to be a singer secretly,he didnt wish his father to know that and didnt want to live under his shelter.He soug

14、ht his dream on his own. Enrique released(发行) his first album “Enrique Iglesias” in 1995.This album had a collection of rock ballads(民谣) and five singles from it went straight to the top spots in Latin music.This album was followed by another “Vivir” in 1997.Three singles from this album occupied th

15、e top spots on the Latin charts yet again! Enrique also found himself nominated(提名) for the “Favorite Latin Artist” at the American Music Awards.By 1998,he had released his 3rd album, “Cosas Del Amor”This year Enrique won the “Favorite Latin Artist”“Bailamos” got him great fame.One of the songs in t

16、his album was also used in a movie.With the success of “Bailamos”, Enrique now already had many loyal fans.The album,“Enrique”,was released in 1999. The year 2001 brought more success for him.His album,“Escape” had a few singles that reached the top spots.Enrique became a household name.This album i

17、s his biggest successful album so far.“Hero” and “Dont Turn Off the Lights” soon turned Enrique into a super star.His next release in 2002 was a Spanish album “Quizas”This album brought Enrique a “Latin Grammy Award” for the Best Pop Vocal Album.In 2007,he released another album “Insomniac” and the

18、song “Do You Know” became an instantly popular song. 语篇解读 本文讲述了西班牙歌手安立奎伊格莱希亚斯的个人经历。 6After his parents divorced,Enrique was sent to his fathers because . Ahe could be protected from some dangers Bhe could learn singing from his talented father Chis mother would be able to focus on her career Dhis fa

19、ther could teach him how to behave correctly 【答案】A 【解析】 细节理解题。 根据第一段第三句“Enriques mother is a journalist.”及第五句“Although Enrique lived with his mother,she sent him to live with his father because of concerns about her sons safety.”可知他的母亲是个记者,他被送到父亲那里,是因为母亲担心儿子的安全问题。故 选 A 项。 7Enrique didnt tell his fat

20、her about his dreaming of becoming a singer because he . Awanted to try a new singing style Bhated his father for his carelessness Cdidnt want to benefit from his fathers fame Dplanned to give his father a surprise when he succeeded 【答案】C 【解析】细节理解题。根据第一段倒数第二句“Enrique wanted to be a singer secretly,h

21、e didnt wish his father to know that and didnt want to live under his shelter.”可知选 C 项。 8Which of the following albums has a song adopted in a movie? A“Vivir” B“Bailamos” C“Enrique Iglesias” D“Cosas Del Amor” 【答案】B 【 解 析 】 细 节 理 解 题 。 根 据 第 二 段 中 的 “This year Enrique won the “Favorite Latin Artist”“

22、Bailamos” got him great fame.One of the songs in this album was also used in a movie.” 可知“Bailamos 这张专辑让他成名,这张专辑中的一首歌被用在电影中,故选 B 项。 9The third paragraph is developed mainly by . Afollowing the order of his albums influence Banalyzing the style of his albums Cmaking comparisons of his albums Dfollowi

23、ng the order of time 【答案】D 【解析】推理判断题。根据第三段提到的时间状语,可知是按时间排列,故选 D 项。 10What would be the best title for the passage? AEnrique Iglesias Lucky Life BBiography of Enrique Iglesias CEnrique Iglesias Secret to Success DEnrique Iglesias Wonderful Singing Skills 【答案】B 【解析】标题归纳题。本文讲述了西班牙歌手安立奎伊格莱希亚斯的个人经历,故选 B

24、项。 三、三、 Its hard to find Alice Munro in the media.Even after she won the 2013 Nobel Prize in Literature,the Canadian writer just appeared for a quick interview and then dropped out of sight.On Dec 29th,she still didnt seek the spotlight when she was named one of the five Women of the Year by the Fin

25、ancial Times. In Munros eyes,ordinary lives always hide larger dramas.So she records what we casually think of as the everyday actions of normal people.She often focuses on life in her hometown, a small village in Ontario which she is most familiar with.She writes about the ordinary things in the vi

26、llagetrees in the Ontario wilderness,poor country schools and long last illnesses.Above all,she talks about girls and women who have seemingly ordinary lives but struggle against daily misfortune. She has a special talent for uncovering the extraordinary in the ordinary.These are ordinary people,ord

27、inary stories,but she has the magic.Her precise language,depth of detail and the logic of her storytelling have made her stories inviting. Runaway,one of Munros representative works,is a good example of her writing style.One of the stories centers on the life of an ordinary woman Carla,who lives in

28、a small Canadian town with her husband Clark.The story slowly forms a picture of Carla,trapped in a bad marriage, her unhappiness building into desperation until she decides to flee.The story of Carla is a story of the power and betrayals of love.It is about lost children and lost chances that we ca

29、n all find in life.There is pain beneath the surface,like a needle in the heart. Since she published her first collection of short stories in 1968,Munro has won many awards, with the Nobel Prize being her biggest honor.On Oct 10th,2013,the Nobel Prize committee named Munro the “master of the contemp

30、orary short story” 语篇解读 本文介绍了 Alice Munro 及其创作风格。 11We learn from Paragraph 1 that Alice Munro . Adidnt get on well with the media Bwas surprised at winning the Nobel Prize Cdidnt value the title of Women of the Year Dremained modest though very successful 【答案】D 【解析】推理判断题。由第一段第一句及后面举的两个例子可知选 D。 12Ma

31、ny of Alice Munros works . Acenter on the happy life of country women Bare about betrayals of love and violence Cfocus on everyday life of ordinary people Dare romantic stories set in her hometown 【答案】C 【解析】细节理解题。由第二段中的“So she records what we casually think of as the everyday actions of normal peopl

32、e.long last illnesses.”可知答案为 C。 13What makes Alice Munros stories fascinating according to the text? AThe complicated plots. BHer rich imagination. CThe humorous language. DHer writing techniques. 【答案】D 【解析】细节理解题。由第三段最后一句“Her precise language,depth of detail and the logic of her storytelling have ma

33、de her stories inviting.”可知,Alice Munro 的作品之所以吸引人是因 为她高超的写作技巧。 14In her representative work Runaway,Carla . Atries to run away from her husband Bis a faithful wife to her husband Cleads a happy life with Clark Dloses all hopes for a better life 【答案】A 【解析】细节理解题。由第四段中的“.she decides to flee”可知答案。 15Wha

34、t is the text mainly about? AAlice Munro and her hometown. BAlice Munro and her writing style. CAlice Munros representative works. DThe awards Alice Munro won. 【答案】B 【解析】主旨大意题。文章主要介绍了 Alice Munro 及她的写作风格。 四、四、 Since 2011,the former railway engineer has been driving around the city every single day,

35、looking for abandoned tar(柏油) and gravel(碎石) on roadsides.He collects the material and uses it to fill potholes(坑洼),at times spending his own pension money to do it.Tilak,earning himself the nickname “road engineer”,doesnt restrict himself to his neighborhoodhe patches up every pothole he can find i

36、n the city. “After working for the South Central Railway in India for 35 years,I retired in October 2008 and spent some time off in 2009,also traveling to the US to meet my son,”Tilak told the local media.“In January 2010,I came back and took up a job as a consultant in a software agency.” “I was dr

37、iving to my first day of office when I ended up splashing dirty mud water on school children after my car fell into a pothole on the road,” he recalled.“Then a few more accidents followed at various places.” He kept explaining to the police that these accidents wouldnt have occurred if the roads had

38、 been smooth.But then he witnessed a major accident that changed everything. Tilak decided to take charge of matters himself.“After that,I quit my job and for the next year till June 2012,I spent my pension money in fixing roads,” he said. Tilaks wife was worried about his health and called his son

39、to talk some sense into him.But the son was so impressed that he ended up helping Tilak instead,by setting up a website and Facebook page.As more and more residents got to know of it,they began to show up and help Tilak fix the citys potholes.Today,they even have a helpline where people can call to

40、complain about potholes in their areas. Tilaks son also managed to get the government on their side.Tilak doesnt accept donations, but he encourages people to join in the physical work.He hopes that with media attention,he can inspire a change in the attitude of the general public.He believes that t

41、he “nothing-can-be-done” attitude is what limits a lot of people in the city,and he wants that to change. 语篇解读 文章主要讲述了 Tilak 在印度中南部铁路工作了 35 年,退休回到家后继续 用自己的钱修复破坏的公路的事。 16What was Tilaks mission? ATo get paid little for his work. BTo buy tar and gravel to fix roads. CTo recycle materials to mend roads

42、. DTo get financial help from the government. 【答案】C 【解析】细节理解题。根据第一段第二句“He collects the material and uses it to fill potholes(坑 洼),at times spending his own pension money to do it.”可知,Tilak 用他收集到的各种材料来填 补坑洼的路面,有时还会花自己的钱去做这些,结合选项,故选 C。 17What made Tilak take up the job to fix roads? ALove for children

43、. BA strong sense of social responsibility. CA passion to make contributions to society. DEagerness to return to work. 【答案】B 【解析】 细节理解题。 根据第三段及第四段中的“Tilak decided to take charge of matters himself.” 可知,Tilak 在目睹了很多车祸之后,觉得如果这些道路不是低洼不平,就不会有那么多事故了,因此,他 决定做修路的事,结合选项,他是出于社会责任感而做这些。故选 B。 18What is the rig

44、ht description about Tilak? AHe began to fix roads from his retirement. BHe took up the job as a consultant for 3 years. CHe extended his mission to other neighbors. DHe was once a railway engineer working in the US. 【答案】C 【解析】细节理解题。根据第二、三、四段中的“After working for the South Central Railway in India fo

45、r 35 years,I retired in October 2008 and spent some time off in 2009,also traveling to the US to meet my son,Tilak told the local media.In January 2010,I came back and took up a job as a consultant in a software agency.After that,I quit my job and for the next year till June 2012,I spent my pension

46、money in fixing roads,he said.”可知 A、B、D 选项均 不正确;根据文章后两段知 C 选项正确,故选 C。 19What does Tilak encourage people to do? ATake action to make a difference. BQuit their jobs to serve their neighbors. CFill potholes to be another “road doctor” DTake part in the physical work but not brain work. 【答案】A 【解析】细节理解题

47、。根据最后一段第三句“He hopes that with media attention,he can inspire a change in the attitude of the general public.” 可知,Tilak 希望随着媒体的关注,他能激励公 众改变态度,故选 A。 20What may be the best title of the passage? AThe Thing That Everyone Should HaveWarm Heart BThe Strongest Support Is from Family Members CThe Retirement

48、 Is Not the End of Career DThe Respectable Man Is Worthy of His NameRoad Doctor 【答案】D 【解析】标题归纳题。文章主要讲述了 Tilak 在印度中南部铁路工作了 35 年,退休回到家后继续用自 己的钱修复破坏的公路的事。他成为了一位真正的道路医生,故选 D。 五、五、 Do you ever wish for a little more time to do everything you need to do?Well,on July 1 youll be getting itbut only one more

49、second. On July 1 at exactly 7:59:59 am.Beijing time (or on June 30 at 23:59:59 UTC,Coordinated Universal Time),the worlds atomic(原子的) clocks will pause for a single second,or,more precisely,change to the unusual time of 7:59:60,according to .The addition of a leap second(闰秒),announced by the Paris Observatory,is to keep our clocks in time with the slowing of Earths ro

展开阅读全文
相关资源
相关搜索
资源标签

当前位置:首页 > 高中 > 高中英语 > 英语高考 > 二轮复习